Hírek

Ne rombold magad, inkább építsd – központban a népzene és a néptánc 2018.

 

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően, újabb sikeres szakmai programot bonyolított le a Napfelkelte Alapítvány 2018. október 12-14. között Beregdarócon, „Ne rombold magad, inkább építsd – központban a népzene és a nép tánc” címmel. A tábor résztvevői 13-17 éves, határon túli és Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében élő gyermekek voltak.

 

A megvalósított program, célja a népművészeti jártasság gazdagítása, mélyítése, a képességek differenciált fejlesztése, amit teljesen a néptánc köré építettünk fel. A táncpróbák és a program záróestje a Beregdaróci Művelődési Házban került lebonyolításra. Szállásunkat a Beregdaróci Hétcsillag Üdülő és Konferencia Központ biztosította, itt részt vehettek a gyermekek egy drogprevenciós előadáson is, amely Vásárosnaményi Rendőrkapitányság jóvoltából valósulhatott meg. 29 gyermek vett részt táborunkban a három nap alatt. Velünk tartott a táncpróbák egyikén a Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakképző Iskola, alapfokú Művészeti Iskola 14 tanulója is.

 

A következő intézmények képviselői táboroztak velünk: a Tiszaszalkai Hétvezér Baptista Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében a Rozmaring Néptánccsoport tagjai, a Napsugár Hagyományőrző Néptánccsoport Tiszapéterfalváról. Gálaműsorunk programját színesítette a Karaván Hagyományőrző Néptánccsoport Mátészalkáról és a Roma Hagyományőrző Tánccsoport, akik a Nyírmadai Patay István Általános Iskolából érkeztek hozzánk.

 

Nagy örömmel tölti el alapítványunkat, hogy újra sikerült egy olyan színvonalas, szakmai programot megvalósítani, amellyel folytathattuk a már-már hagyománnyá vált rendezvénysorozatunkat, természetesen szeretnénk ezt folytatni, hiszen a hagyományőrző közösségek felélesztése, népművészeti értékeink életben tartása égetően fontos, szívesen őriznénk, terjesztenénk népi értékeinket a jövőben is.

Azt gondoljuk, hogy értékőrző közösséget hoztunk létre a résztvevő gyermekekkel és nem utolsó sorban barátságok is kötettek. Törekedtünk a közösséghez való tartozás érzését átadni a résztvevőknek, mert mindenki szeretne valahová tartozni. Azt hisszük, nem nagyon létezik olyan gyermek, aki ne vágyna arra, hogy tartozhasson valahová. Egy családba, egy közösségbe. A táncokon keresztül megismerik hagyományainkat, a magyar nép táncait, a táncok lépésanyagát, énekeit, jellegzetességeit, stílusát. A magyar kultúra megőrzése, megélése és átadása az utókor számára egy nemzet életében kiemelkedő jelentőséggel bír, a táborban résztvevő és a Gálaműsorban fellépő gyermekek megtapasztalhatták azt, hogyan éljük meg saját kultúránkat nap, mint nap, hogyan örökíthetjük át generációról generációra.

 

 

 

 

Meghívó

 

Szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt a „Ne rombold magad, inkább építsd – központban a népzene és a nép tánc” néptánc táborunk záró estjére, ahol Gálaműsor keretében mutatják meg a táborban résztvevő gyerekek a táborban megtanult tánclépéséket és a magukkal hozott, korábban elsajátított néptánctudást.

 

Időpont: 2018. október 13. 17:30 óra

 

Helyszín: Beregdaróci Művelődési Ház
4934 Beregdaróc, Szabadság út 55.Bővebben: Meghívó

„Ne rombold magad, inkább építsd – központban a népzene és a nép tánc”

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően, újabb sikeres szakmai programot bonyolít le a Napfelkelte Alapítvány 2018. október 12-14 között Beregdarócon.

„Ne rombold magad, inkább építsd – központban a népzene és a nép tánc” címmel, egy igazán színvonalas Néptánc tábor megrendezése a cél, kiváló szakmai vezetők részvételével. A tábor résztvevői 13-20 éves, Kárpátaljai és tiszaszalkai és beregdaróci gyermekek lesznek. A megvalósítandó program, célja a népművészeti jártasság gazdagítása, mélyítése, a képességek differenciált fejlesztése, amit teljesen a néptánc köré építettünk fel.

 

Másik kiemelt célkitűzésünk, hogy egészséges, káros szenvedélyektől mentes életvitelre való iránymutatást nyújtsunk a fiatalok körében. Elsődleges feladataink körébe tartozik minden olyan tevékenység, illetve gyakorlat, amely révén csökken a drog-, alkoholhasználat és egészségkárosodás veszélye. Ennek tükrében a résztvevő fiatalok drogprevenciós előadás részesei lehetnek a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság jóvoltából.

A tábor helyszíne a Beregdaróci Hét Csillag Üdülő és Konferencia Központ. A táncpróbák és a program, záró estje a Beregdaróci Művelődési Házban kerül lebonyolításra.

Kézenfogva Nevelőszülői Díj 2018 – PÁLYÁZAT

Az idén 25 éves KézenFogva Alapítvány harmadik alkalommal hirdette meg a “KézenFogva nevelőszülői díj 2018” pályázatot, amelyben olyan elkötelezett nevelőszülőket kíván díjazni, akik nagy terhet jelentő feladataik mellett vállalják a fogyatékos gyerekek nevelését, életminőségük javítását, és társadalmi integrációjuk elősegítését. A díj célja a nevelőszülői hivatás társadalmi ismertségének és elismertségének emelése.
Jelölés a díjra:
A nevelőszülő a nevelőszülői pályája alatt a fogyatékos gyerekek nevelése során elért eredményei alapján pályázhat, vagy a következők jelölhetik a díjra:
• Természetes személyek
• Jogi személyek, ezen belül kiemelten:
– Gyermekvédelmi és/vagy fogyatékosságügyi területen működő szakszolgálatok
– Gyermekvédelmi és/vagy fogyatékosságügyi területen működő civil és egyházi szervezetek

A jelölés határideje: 2018. augusztus 5.
A díjra pályázni, vagy jelölni a jelölt megnevezésével és érdemeinek rövid összefoglalójával lehet.

Jelölési lap és további részletek itt: http://kezenfogva.hu/ev_neveloszuloje

Augusztus 5-ig pályázhatnak civil szervezetek a Hankook pályázatán

 

A Hankook Tire Magyarország meghosszabbítja Abroncsadományozási Programját, így a civil szervezetek még augusztus 5-ig leadhatják pályázataikat. A 2012-ben indított, ma már az ország legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezésének számító programjában a gumiabroncsgyártó eddig több mint 13 000 abronccsal, 273 millió forint értékben támogatta a fontos társadalmi célokat felkaroló civil szervezeteket.
Az egyedülálló programon keresztül a vállalat olyan nonprofit szervezeteknek, alapítványoknak, kisebb szervezeteknek kíván segítséget nyújtani, amelyek egyébként ritkán és csak nagy erőfeszítések árán jutnak támogatáshoz. Az évek során számos regionális civil kezdeményezés mellett olyan nagyobb szervezetek is kaptak felszereléseket, mint az Országos Mentőszolgálat, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága vagy a Magyar Vöröskereszt.
A pályázó szervezetek ezúttal is egyenként 12 darab, azaz 3 garnitúra Hankook abroncsra adhatják be igényüket augusztus 5-ig a www.hankookadomany.hu weboldalon. A támogatásra azok a legalább 5 éve működő alapítványok, közalapítványok, illetve egyesületek pályázhatnak, amelyeknek környezet-, táj- vagy természetvédelem, fenntartható fejlődés, beteg gyermekek, koraszülöttek szállítása vagy rend- és katasztrófavédelem a fő tevékenységi köre.

A pályázati felhívás itt érhető el: http://www.hankookadomany.hu/

Pályázati felhívás - Kárpátaljai Utazási Pályázat nyugdíjas egyesületek, családszervezetek, tantestületek és egyházi közösségek részére

Pályázati felhívás - Kárpátaljai Utazási Pályázat nyugdíjas egyesületek, családszervezetek, tantestületek és egyházi közösségek részére
2018. március 01., 12:38

A Rákóczi Szövetség immár 29 esztendeje járul hozzá a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatásához, a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok erősítéséhez, többek között azzal, hogy a Szövetség minden évben számos nyári tábort, találkozót, konferenciát, tanulmányutat szervez határon túli és magyarországi diákok részvételével.

 

A Rákóczi Szövetség – együttműködve a Miniszterelnökség Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosával – Kárpátaljai Utazási Programot hirdet 2018-ban is, az elmúlt évek sikere alapján azzal a céllal, hogy a kárpátaljai régió idegenforgalmát erősítse, valamint a magyar-magyar emberi kapcsolatokat bővítse. A program kertében magyarországi nyugdíjas egyesületek, klubok, családszervezetek, tantestületek és egyházi közösségek csoportjainak kárpátaljai utazásához kíván hozzájárulni.

Pályázni az alábbi online űrlap kitöltésével lehet:

http://www.rakocziszovetseg.org/hu/palyazati_adatlap_karpataljai_utazasok_2018_nyilt

Az online jelentkezési lapok beérkezésének határideje: 2018. április 4. (szerda)

Pályázat benyújtására jogosult:

-nyugdíjas egyesületek, klubok

-családszervezetek csoportja
-tantestületek
-egyházi közösségek (pl. plébániai közösségek, gyülekezetek) csoportjai

 A pályázat benyújtásának feltételei:

 -csak kárpátaljai úti céllal lehet pályázni

-pályázni minimum 20 fős csoporttal lehet
-a kirándulásnak 2018. március 1. és 2018. december 31. között kell megvalósulnia
-a pályázathoz csatolni kell a kárpátaljai kirándulás programtervét

 Az elnyerhető pályázati támogatás:

A Rákóczi Szövetség a program keretében az utazási költséget – a megtett út és az utazók számának függvényében – legfeljebb 250 000 Ft értékig átvállalja a sikerrel pályázók számára.

 A támogatás mértékének megállapítása függ az adott csoport létszámától a kalkulált útvonal hosszától:

 

20-25 fő: 120.000 Ft utazási keretösszeg
26-30 fő: 160.000 Ft utazási keretösszeg
31-35 fő: 180.000 Ft utazási keretösszeg
36-40 fő: 200.000 Ft utazási keretösszeg
41- fő: 250.000 Ft utazási keretösszeg

 

 

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1 %-át a közhasznú Napfelkelte Alapítvány részére!

A Napfelkelte Alapítvány Kuratóriuma hálás szívvel mond köszönetet mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk egy százalékát az elmúlt esztendőben is alapítványunk nemes céljaira ajánlották fel. Támogatásaikat számos, nagysikerű projekt lebonyolításához használtuk fel. A továbbiakban is szívügyünknek tekintjük a rászoruló tehetséges fiatalok támogatását, éljenek a határainkon belül vagy kívül.

 

Magyarságunk megőrzése elsődleges kötelességünk, az hogy gyerekeink is, unokáink is magyarul beszéljenek és gondolkodjanak, közös társadalmi érdek. Ennek érdekében továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a magyar hagyományok életben tartására, különösképpen a néptánc- és a népzeneképzésre vonatkozóan.
Másik kiemelt célkitűzésünk, hogy egészséges, káros szenvedélyektől mentes életvitelre való iránymutatást nyújtsunk a fiatalok körében. Elsődleges feladataink körébe tartozik minden olyan tevékenység, illetve gyakorlat, amely révén csökken a drog-, alkoholhasználat és egészségkárosodás veszélye.

 

Továbbra is szeretnénk közös programokat szervezni a lakosság és a civilszervezetek bevonásával a határon túli magyar kulturális szellemi örökség védelmének érdekében.

 

Fenti céljaink megvalósításához kérjük tiszteletteljes támogatását!

 

Kérjük, adója 1 %-ával, vagy egyéb felajánlásával idén is támogassa a Napfelkelte Alapítványt, annak érdekében, hogy minél több rászorulón tudjunk segíteni 2018-ban is!

 

Adószámunk: 18796795-1-15
Bankszámlaszámunk: 10104459-53850300-01000007

 

Támogatását előre is köszönjük!

Legyen más a szenvedélyed!

 

2018. január 1-én vette kezdetét az EFOP 1.8.9-17 „Legyen más a szenvedélyed 2!” – prevenciós program megvalósítása a Nyíregyházi járásban, a projektet  a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és a Napfelkelte Alapítvány konzorciumi formában valósítja meg.

 

A projekt elsősorban a szerhasználat megelőzését és visszaszorítását célzó prevenciós szemléletformáló programokból áll, amelyek lebonyolítása hozzájárul a gyermekvédelmi szakellátásban ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett gyermekek, utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek szerhasználatának megelőzéséhez, visszaszorításához. A projekt tartalmaz további speciális programokat is, amelyek hozzájárulnak a nevelőszülőknél nevelkedő gyermekek és utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek vonatkozásában a nevelőszülői készségek fejlesztéséhez, a szülők és a családok bevonásával erősítik a családi rendszert, a nevelőszülők szerepét.

 

Hangsúlyt kapnak a továbbképzések, felkészítések, amelyeken keresztül növelhető a nevelőszülői hálózatokban, gyermekotthonokban, területi gyermekvédelmi szakszolgálatokban dolgozó szakemberek szakmai tevékenységeinek hatékonysága. Az operatív szintű beavatkozásokat módszertani fejlesztések egészítik ki: gyermekvédelmi ellátórendszer egyes ellátási formáihoz kapcsolódó felmérések, kutatások, amelyek a szenvedélybetegség megelőzése érdekében az ellátórendszer fenntartható, hatékony megelőzési rendszerének kialakítását segítik elő.

Keresztény fiatalok a horizontális célok erősítéséért

 

A fenntartható fejlődés ma már életünk, mindennapjaink része. A hazai és határon túli fiatalok közös tanulása a fenntartható fejlődés és az esélyegyenlőség területén alapítványunk, a Napfelkelte Alapítvány egyik kiemelt célkitűzése.

A 2017. januárban kezdődő rendezvénysorozatunk arra irányul, hogy mind a lakosság, a fiatalok, mind vállalkozók, civil szervezetek és az önkormányzatok számára energiahatékonyság, energiatudatosság, megújuló energiák, esélyegyenlőség témakörökben átfogó képet nyújtson. A programsorozat helyszínei a következők lesznek: Nagykálló, Tiszabezdéd, Beregdaróc és Nyíregyháza.

A négy alkalomból álló konferenciánk tervezett témái között szerepel többek között a megújuló energiaforrások hasznosítása a gyakorlatban, az ehhez kapcsolódó pályázati lehetőségek áttekintése, energiahatékonysági jó gyakorlatok bemutatása és a valódi esélyegyenlőséghez szükséges feltételek ismertetése.

 

A nyitórendezvény időpontja és helyszíne 2017.01.19. 15 óra, Nagykálló Városháza


Szeretettel várunk minden érdeklődőt a rendezvényre!

 

Szakmai programunk a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásval kerül megrendezésre!

 

Elérhetőségeink:

Levelezési cím: 4551 Nyíregyháza-Oros, Szállási u. 18./A

Telefon: 06 (42) 506-338

E-mail: napfelkelteszszb@gmail.com